Super8.hu

Régi, amatőr családi filmek online gyűjteménye. Ablak a múltba - felejthetetlen pillanataink.

Friss topikok

  • Gutowsky: Én is erre gondoltam. Az eredeti képkockán tökéletesen látható lehet a kereszten a név. (2012.04.11. 12:54) 99 sec ismeretlen Hungarizmus

Pereg a film!

2011.12.19. 22:06 :: Super8

Elindultunk!

Hosszas gyűjtögetés, digitalizálás, tervezgetés után végre december 16-án elindult a Super8.hu oldala, a világ talán első és legnagyobb online privátfilm-gyűjteménye! A weben bárki által, szabadon megtekinthető archívumunk létrehozása régi vágyunk volt már, és a hosszas várakozás oka leginkább az volt, hogy a sokféle és rendezetlen felvételek összevisszaságában hogyan is teremtsünk rendet. Reményeink szerint sikerült is a fél éves megbeszélések alatt valami olyan struktúrát kitalálnunk, amely mindenkinek kedvére lesz majd és ezt az igen csak vegyes "matériát" a címkézés segítségével valamiféle fogyasztható formába tereli majd össze.

Nem csak RETRÓ!

Határozott céljaink közt szerepel, hogy a széleskörű ismeretterjesztés mellet elérhető áron kiszolgáljuk mindazokat a médiumokat is, akik szeretnék alkotásaikat, műsoraikat, filmjeiket hiteles és eredeti mozgóképes anyagokkal illusztrálni. Ezért az oldalunkon látható valamennyi filmrészlet, tetszőleges hosszban és válogatásban online megvásárolható. Igaz, hogy jelenleg még nem működik a lejátszó szélén már most is látható REC-gomb, de ez csak napok kérdése és bárki egyszerű regisztrációt követően elfogadható áron vásárolhat vagy tehet a saját lejátszási listájára tetszőleges filmrészleteket.

Bejelentkezés nélkül már így is akárki megtekintheti több, mint 10 éves gyűjtőmunkánk eredményét és nem is fog csalódni, hiszen olyan felvételekre bukkanhat, ami - büszkén állítjuk - egyedülálló! Mindenek előtt azonban néhány szót arról, hogy a privát filmek világa miben is különbözik a hivatásos profik, az "állami operatőrök" riportfelvételeitől. Hiszen filmjeink csaknem mindegyike riportfelvétel. Élő dokumentum egy család, egy lakóközösség, egy ember életéből. Még akkor is az, ha eredeti szándékai nem ezt a műfajt célozták meg. A 20. század termékeny audiovizuális örökségéből mindenképpen kiemelkedik az amatőrfilmes műfaj, amely e sokat vitatott és mozgalmas száz év egyetlen élő és kozmetikázatlan dokumentuma. A családoknál fennmaradt tengernyi fénykép mellett jelentős helyet foglal el az amatőrfilm, amely már a húszas években, egy maihoz hasonló gazdasági világválság közepén született meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Út a Super 8-ig

A HD felbontású handycames világunktól jócskán el kell rugaszkodnunk ahhoz, hogy ne mosolyogjunk a megtett út állomásain. Az üveglemezes fényképezés már nagyjából ki is futott, a némafilmek pedig "torkukat köszörülték", amikor megjelentek az első keskenyfilmes kamerák. Előnyük az éghetetlen film, a kis méret, azaz a mobilizáció volt, így hamarosan világszerte tömegméretűvé válhatott a gyártásuk. Legkorábban a közelmúltban is használt 16 mm-es filmméret hódította meg a tömegeket, de vele együtt nőtt fel a francia fejlesztésű 9,5 mm-es film is, amely elképesztő adottságokkal bírt, de mivel a perforációja a szalag közepén volt, időzített bombának számított a gyorsan deformálódó filmszalagokon őrzött képek számára. Gyűjteményünkben jócskán akad ebből a méretből is. Kísérletek és méretek színes kavalkádja után végül 1938 körül született meg és hódított a 8 mm-es film, amely a videó megjelenéséig csak egyetlen jelentős változtatáson esett keresztül. 1965 táján lyuksorának rovására megnagyobbították képméretét és ekkor már (a Szovjetuniót kivéve) csak színesben gyártották. Ez volt a "Super 8", oldalunk névadója, minden idők legnépszerűbb amatőr filmmérete.

A filmekkel együtt formálódott a kamerák és a megörökítendő témák választéka is. 1931-ben megalakult az Amatőr Mozgófényképezők Egyesülete és ennek nemzetközi szervezete, amely fényes sikereket és klubéletet könyvelhetett el. Olyannyira, hogy az évente megrendezett versengésekben számos díjat hoztak haza magyar amatőrfilmesek a játékfilm-kategóriában. 

Sosem látott ritkaságok

Hogy születésnapi tortából a Super8-archívum a csúcstartó, csak sejtjük, de hogy nálunk található az egyetlen filmfelvétel a Napraforgó utcai bauhaus kísérleti lakótelep 1931-es megnyitásáról, azt biztosan tudjuk. Erről az építészettörténetileg fontos eseményről, de magáról a 2. kerületi utcáról és annak házairól, melyeket a magyar modern építészet olyan kiválóságai álmodtak meg, mint Kozma Lajos, Hajós Alfréd és Molnár Farkas, bizony csak ez az egyetlen fennmaradt egykorú filmfelvétel. A tekercsekre néhány éve az Ecseri piacon bukkantunk és akkor még nem is sejtettük, hogy a bőröndnyi 9,5 mm-es film ilyen csodákat rejt majd. Szívesen beágyaznám ide a videót, de erre kezelőfelületünkön még néhány napig nincs lehetőség, így elégedjenek meg egy sokat ígérő linkkel.

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra retró történelem építészet super8 sci fi bauhaus amatőrfilm filmművészet filmarchívum super8.hu filmtechnika

A bejegyzés trackback címe:

https://super8.blog.hu/api/trackback/id/tr863476714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása