Super8.hu

Régi, amatőr családi filmek online gyűjteménye. Ablak a múltba - felejthetetlen pillanataink.

Friss topikok

  • Gutowsky: Én is erre gondoltam. Az eredeti képkockán tökéletesen látható lehet a kereszten a név. (2012.04.11. 12:54) 99 sec ismeretlen Hungarizmus

99 sec ismeretlen Hungarizmus

2012.02.08. 22:29 :: Super8

A nyilaskorszak rövid, ám annál borzalmasabb rémuralmának filmdokumentumai jól ismertek a történészek számára. Ennek egyik oka, hogy maguk a hatalom gyakorlói szerencsére nem sok filmfelvételt készíthettek magukról, hiszen uralmuk csak néhány hónapig tartott. A másik ok, hogy az 1944 végén készült dokumentumfelvételek csaknem mindegyike fennmaradt, mivel azokat a filmgyárnak már nem volt ideje a budafoki borospincékbe szállítania, ahol 1945 tavaszán a Vörös Hadsereg szakszerűtlen beavatkozása folytán a teljes magyar mozgóképes dokumentumhagyaték egy lobbanásra vált hamuvá. Most mégis előkerült egy 99 másodpercnyi szilánk, ami a szomorú korszakról alkotott képünket még teljesebbé teheti. A filmet néhány éve a Super8.hu csapata az ecserin vásárolta, nem is sejtve, hogy a viharvert filmtekercs milyen különlegességet rejt.

-Betegesen összevásárolunk minden ócskapiacon fellelhető amatőrfilmet, amiről első ránézésre kiderül: láttán sok tanulságos tapasztalattal lehet gazdagabb a mai kor szemlélődő közönsége - meséli Krasznai János, a nemrégiben Interneten is útjára bocsátott filmgyűjtemény megálmodója és vezetője. -Nagyot néztünk legutóbb is, amikor az egyik 1940 körüli felvételen feltűnt a bakfiskorú Ruttkay Éva, amint egy tánciskolai vizsgaelőadáson keringőzik. De ugyanebből az "anonim" hagyatékból kerültek elő más értékes és egyedülálló felvételek, amelyeken például Horthy Miklós kormányzó is látható, amint 1941. májusában miniszterei társaságában felavatja a városmajori Tábori vadászok Első Világháborús emlékművét. Az eseményen ott járt a filmhíradó kamerája is, a felvétel azonban nem maradt fenn, legalábbis nem találtuk nyomát a filmhíradók online gyűjteményben. A híradósok jelenlétét a mi felvételeinken a szélkosaras gömb alakú mikrofon igazolja, ez látható is a honlapunkon közzétett felvételeken. (A kép alján futó time-code 27. percénél.)

 

Kisfaludy Strobl Zsigmond ma is álló szobra, melynek kakastollas csendőrsisakját a háborút követő években azonnal lecserélték egy semlegesebb katonafejre, külön is megérne egy misét. Most azonban elégedjünk meg ezzel az egyedülálló filmfelvétellel a Super8.hu gyűjteményéből és mutassuk be azt az azonosítatlan korú filmrészletet, amelyen egy nyilas temetés részletei láthatók.

Az Ecseri piacon vásárolt ismeretlen eredetű Normál 8-as AGFA-filmszalagon egy nyári vagy kora őszi temetés képei láthatók, amelynek közelebbi részleteire a nyilaskeresztes koszorúk és néhány pártszolgálatos egyenruhája ad némi utalást. A felvétel nyilván valamikor a háború utolsó évében készülhetett, az azonban, hogy pontosan mikor és kit temetnek, sajnos nem derül ki a 99 másodperces beszámolóból. Mint ahogyan sem tudható, hogy ki és milyen megbízás alapján készítette a filmet. Az nyilvánvaló csupán, hogy az elhunytnak kötődése lehetett a Hungarista-mozgalomhoz és a magyar királyi légierőkhöz, melynek egyenruháját viseli a gyászmenetet vezető katonai egység. 

 

A katolikus pap celebrálta temetés részletei talán sosem fognak kiderülni, mégis fontos tudni róla, hogy ilyen filmdokumentum fennmaradt, már csak azért is, mert az ötvenes években egy ilyen felvételnek csupán a tulajdonlása elég volt ahhoz, hogy valaki elbúcsúzzon az életétől vagy jó esetben 20-30 évre a családjától.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://super8.blog.hu/api/trackback/id/tr254080094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plumper_ 2012.03.28. 08:54:13

ez a gyalázatos, műmagyarkodó, hazaáruló, bűnrészes, tömeggyilkos korszak sosem tér már vissza szerencsére.

techton 2012.03.30. 07:42:50

@Plumper_: Meg az az után következő antimagyar, hazaáruló, bűnrészes, tömeggyilkos korszak sem. a csőlátást ma már lehet gyógyítani. Valahogy mindíg csak bizonyos dolgokat vesznek észre sokan, ahogy azt az identitásuk, kötődésük megköveteli. Szomorú !

Plumper_ 2012.03.30. 08:03:56

@techton: alapvető és abszolút bűnnek tartom, hogy gyermekek tömegeit, százezreit gyilkolták meg a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban, mert őket (és szüleiket) a német birodalom + a vele szövetséges magyarországi nyilas rendszer ellenségnek bélyegezte.

aztán 1949-től, csömörből vödörbe, valóban.

mikor kerül civil, polgári, felvilágosult, demokratikus formába a magyar, magyarság, magyar identitás kifejezés, és nem lesz végre a kirekesztés, gyűlölet jelzője bizonyos körökben?

techton 2012.03.30. 08:44:49

@Plumper_: a csöbörből vödörbe kifejezés találkozik mindkettőnk véleményével. Az időpontot előrébb hoznám 1944-re, amikor vörös csillagos szovjet "felszabadító" elvtársaink kiéhezett farkas módjára dúlták végig partizán segédlettel az egész országot. Sokszor ok nélkül gyilkoltak embereket, mert védeni merték megrontott asszonyaikat, leányaikat. De ugye olyan a kutya, amilyen a gazda. Sztálint sosem érdekelték az emberek. Irány a front, csak előre, ha hátrálni mersz akkor golyó a fejedbe. Érdemes megnézni néhány komolyabb csatát, mennyi embert is vesztettek az egyik és a másik oldalon. Olykor tíz tizenötszörös vesztesége volt a szovjeteknek. Ezt csak azért írom, mert megértem, bár elfogadni nem tudom az okokat ami ezt eredményezte. A tanácsköztársaság 133 vörösen véres napjáról már ne is beszéljünk, na és a Lenin-fiúk csodálatos tetteiről. Persze aztán jött a fehér terror. Ez a mantra mindíg előkerül. Szerintem ismét rend lett. Mert rend kell.

Most sincs rend. Legalább is bárhogy próbálják leplezni, az internet korában képtelenség. Az írott sajtó cenzúrája még működik, pláne ha azt nézzük, hogy a mai napig volt ügynökökkel teli a MUOSZ. Miről is beszélünk. De ez egy másik történet.

Az utolsó gondolattal kapcsolatban sajnos amíg ennyire megosztott az ország addig mindig is lesz kirekesztés. A kirekesztés jelzői pedig nem hogy fogynának, egyre szaporodnak az egyik és a másik oldalon is. Például a "magyarkodó" kifejezés is bántja kicsit a fülem. Liberális körök szokták ezt előhozni azokra, akik fontosnak érzik magyarságukat és nem hajlandók szó nélkül elmenni a sorozatos igazságtalanságok mellett. Nem akarják elveszíteni még ezt a 93 000 négyzetkilométert, ami megmaradt. Talán pont e miatt a kifejezés miatt írtam, mert megint előjött és éreztem a kirekesztés felhangjait a kommentből !

blbotond 2012.04.06. 21:52:08

19:26-nál nem olvasható kereszten az elhunyt neve az eredeti filmszalagon? Az már elég jó kiindulási pont lehetne.

Gutowsky 2012.04.11. 12:54:04

Én is erre gondoltam.
Az eredeti képkockán tökéletesen látható lehet a kereszten a név.
süti beállítások módosítása